În categoria subvențiilor se cuprind subvențiile aferente activelor şi subvențiile aferente veniturilor. Acestea pot fi primite de la:
- guvernul propriu‐zis
- agenții guvernamentale şi
- alte instituții similare naționale şi internaționale.
Subvențiile guvernamentale sunt uneori denumite în alte moduri, cum ar fi: subsidii, alocații, prime sau transferuri. În cadrul subvențiilor se reflectă distinct:
‐ subvenții guvernamentale;
‐ împrumuturi nerambursabile cu caracter de subvenții;
‐ alte sume primite cu caracter de subvenții.
Subvențiile aferente activelor reprezintă subvenții pentru acordarea cărora principal condiție este ca entitatea beneficiară să cumpere, să construiască sau să achiziționeze active imobilizate.
O subvenție guvernamentală poate îmbrăca forma transferului unui activ nemonetar (de exemplu, o imobilizare corporală), caz în care subvenția şi activul sunt contabilizate la valoarea justă. În conturile de subvenții pentru investiții se contabilizează şi donațiile pentru investitii precum şi plusurile la inventar de natura imobilizărilor corporale şi necorporale.
Subvențiile aferente veniturilor cuprind toate subvențiile, altele decât cele pentru active. Subvențiile guvernamentale, inclusiv subvențiile nemonetare la valoarea justă, nu trebuie recunoscute până când nu există suficientă siguranță că:
a) entitatea va respecta condițiile impuse de acordarea lor; şi
b) subvențiile vor fi primite.
Doar primirea unei subvenții nu furnizează ea însăşi dovezi concludente că toate condițiile ataşate acordării subvenției au fost sau vor fi îndeplinite.
Recunoaşterea veniturilor din subvenții se efectuează cu respectarea clauzelor care au stat la baza acordării lor.
Contabilitatea proiectelor finanțate din subvenții se ține distinct, pe fiecare proiect, sursă de finanțare, potrivit contractelor încheiate, fără a se întocmi situații financiare anuale distincte pentru fiecare asemenea proiect.
Pentru asigurarea corelării cheltuielilor finanțate din subvenții cu veniturile aferente se procedează astfel:
a) din punctul de vedere al contului de profit şi pierdere:
‐ în cursul fiecărei luni se evidențiază cheltuielile după natura lor;
‐ la sfârşitul lunii se evidențiază la venituri subvențiile corespunzătoare cheltuielilor efectuate;
b) din punctul de vedere al bilanțului:
‐ creanța din subvenții se recunoaşte în corespondență cu veniturile din subvenții, dacă au fost efectuate cheltuielile suportate din aceste subvenții, sau pe seama veniturilor amânate, dacă aceste cheltuieli nu au fost efectuate încă;
‐ periodic, odată cu cererea de rambursare a contravalorii cheltuielilor suportate sau pe baza altor documente prin care se stabilesc şi se aprobă sumele cuvenite, se procedează la regularizarea sumelor înregistrate drept creanță din subvenții.
Subvențiile se recunosc, pe o bază sistematică, drept venituri ale perioadelor corespunzătoare cheltuielilor aferente pe care aceste subvenții urmează să le compenseze.
În cazul în care într‐o perioadă se încasează subvenții aferente unor cheltuieli care nu au fost încă efectuate, subvențiile primite nu reprezintă venituri ale acelei perioade curente.
În cele mai multe situații, perioadele de‐a lungul cărora o entitate recunoaşte cheltuielile legate de o subvenție guvernamentală sunt uşor identificabile. Astfel, subvențiile acordate pentru acoperirea anumitor cheltuieli sunt recunoscute la venituri în aceeaşi perioadă ca şi cheltuiala aferentă. În mod similar, subvențiile legate de activele amortizabile sunt recunoscute, de regulă, în contul de profit şi pierdere pe parcursul perioadelor şi în proporția în care amortizarea acelor active este recunoscută.
Baza legala: OMFP 1802/2014
Oana Tomoiaga